OCaml programiranje: naše veze će vas prebaciti preko pauka za učenje

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.

OCaml, također poznat kao Objective Caml, općenito je statički funkcionalni programski jezik opće namjene. To je glavni dijalekt Caml Programing jezika, koji proširuje jezgru jezika objektno orijentiranim slojem. OCaml radi na Linux, Mac OS X, Windows i FreeBSD operativnim sustavima.

OCaml se najčešće koristi u obrazovanju, uz komercijalne svrhe poput programiranja poduzeća, znanstvenog istraživanja i financijskog računanja.

Što je OCaml?

OCaml je multi-paradigma (imperativ, funkcionalan, objektno orijentiran) programski jezik koji potječe iz Caml programskog jezika.

Jezik je vrlo učinkovit – koristan je za brzo razvijanje i implementaciju aplikacija. Bogati sustav statičkog tipa OCaml nalikuje skupu alata za analizu koji poboljšavaju kvalitetu koda. Izvorni Caml programski jezik izveden je iz ML programskog jezika. A OCaml je u određenoj mjeri utjecao na mnoge moderne programske jezike poput F # i Scala.

OCaml je besplatni projekt otvorenog koda koji održava Francuski institut za istraživanje računarskih znanosti i automatizacije (INRIA), a objavljen je pod Q Public License (QPL). Mrežna zajednica OCaml aktivna je na GitHub-u, Bitbucket-u, StackOverflow-u i raznim popisima e-pošte.

Kratka povijest OCamla

Rad na razvoju OCaml-a započeo je Xavier Leroy i drugi tvrtke INRIA početkom 1990-ih. Didier Remy i Jerome Vouillon dizajnirali su vrlo ekspresivan tip sustava za predmete i klase. Ovaj je dizajn prvi put implementiran u Caml Special Light, što je na kraju dovelo do stvaranja objektivnog Caml jezika, prvi put objavljenog 1996. godine.

Objektivni Caml bio je prvi programski jezik koji je kombinirao snagu statičkog tipkanja i tipa zaključivanja u ML sa objektno orijentiranim programskim metodama. U 2011. godini Objective Caml je preimenovan u OCaml.

Posljednja stabilna verzija OCamla je 4.02.3. Objavljen je u srpnju 2015. godine.

Značajke

OCaml je funkcionalan, imperativ i objektno orijentiran programski jezik sa sustavom statičkog tipa koji može pomoći u uklanjanju grešaka u vremenu izvršavanja. OCamlov kompajler s zaključivanjem tipa ne zahtijeva ručne deklaracije tipa.

Programi napisani na OCaml pokreću se i pokreću se mnogo brže, a obično zauzimaju puno manje memorije nego C # ili Java program. OCaml ovo postiže zahvaljujući zaključku tipa, kraćoj sintaksi i proširivosti OCaml-a.

Ostale značajke OCamla uključuju parametrični polimorfizam, podudaranje uzoraka, rep rekuru, prvoklasne leksičke zatvore i rukovanje iznimkama. OCaml također nudi sučelje stranih funkcija za podršku povezivanju s C primitivima.

OCaml također sadrži i sakupljač smeća za automatsko upravljanje memorijom. Njegov sakupljač smeća ne podržava istodobnost, pa nije podržan simetrični višestruki postupak. Međutim, postoji nekoliko knjižnica koje pružaju podršku za distribuirano računanje u OCaml.

Početak rada s OCamlom

Na prvi pogled, početak rada s OCamlom može biti težak, pogotovo ako nemate pozadinu u funkcionalnom jezičnom programiranju. Također, učinkovita upotreba sustava tipa OCaml može se pokazati poteškoćom kada radite prve korake u programiranju OCaml-a. Ali jezik je zapravo lakše naučiti nego što se čini.

OCaml razvojno okruženje

Prvi korak u početku korištenja OCaml-a je postavljanje vašeg razvojnog okruženja. OCaml je trenutno podržan u gotovo svakom operativnom sustavu koji možda koristite.

Službeni podaci o preuzimanju OCaml i detaljne informacije o instalaciji njegovog prevoditelja i paketa na svakoj platformi mogu se naći u odjeljku za instalaciju OCaml.org Instalacija i upravljanje knjižnicama olakšavaju se alatom za upravljanje paketima OPAM.

Također možete preuzeti određenu verziju izvornog koda OCaml i sastaviti je, ako to odlučite.

Resursi

Budući da OCaml nema uobičajenu privlačnost jezika kao što je C ++, vaš izbor resursa je pomalo ograničen. Pokušali smo u webu pretraživati ​​najbolje resurse OCaml, uključujući e-knjige, udžbenike i online tečajeve. Iako smo uspjeli pronaći brojne kvalitetne resurse OCaml, treba imati na umu da će vaš izbor OCaml pomagača za učenje biti ograničen.

Besplatni interaktivni tečajevi

Odlučili smo izdvojiti samo dva interaktivna tečaja OCaml. Oboje pružaju puno korisnih informacija, zajedno s postupnim vodičima i nekoliko primjera koda:

 • Isprobajte OCaml je interaktivno okruženje u kojem možete istražiti OCaml u svom web pregledniku pomoću mrežnog prevoditelja. Također sadrži i online korak po korak vodič koji pokazuje snagu jezika.
 • Tečaj funkcionalnog programiranja u OCamlu je cjeloviti internetski sveučilišni tečaj u OCamlu s predavanjima i mnogim korisnim vezama.

Dodatna sredstva

Prolaziti tečajeve i vježbe bit će vam lakši ako koristite referentni jezik programskog jezika i dodatne uzorke koda. Neki od ovih dodatnih OCaml resursa pomoći će vam da isprobate osnovne vještine i savladate nove:

 • OCaml System Release 4.02 Dokumentacija i korisnički priručnik je službeni priručnik i referenca za OCaml programski jezik.
 • OCaml.org Tutorski odjeljak vrlo je detaljan i koristan resurs za učenje koji pokriva sve, od osnova OCamla do naprednih primjera.
 • TypeOCaml.com ima mnogo zanimljivih vodiča i uzoraka koda.
 • Ocaml Programiranje – Praktični korisnički priručnik objašnjava važne koncepte konstrukcije programa Ocaml i daje konkretne primjere Ocamlove sintakse.
 • Code Codex OCaml odjeljak ima puno korisnih primjera koda u OCamlu.
 • Rosetta Code nudi primjere OCaml koda i reference.
 • OCaml za znanstveno računanje napredni je vodič koji opisuje uporabu OCaml-a za znanstveno računanje.

Ovi resursi trebali bi vam pomoći da savladate osnove i testirate svoje sposobnosti. Primjer koda bit će važan resurs za osobe s ograničenim funkcionalnim iskustvom u programiranju.

Besplatne e-knjige

Nema mnogo OCaml e-knjiga vani, ali uspjeli smo ih pronaći i odlučili smo izdvojiti dvije:

 • Real World OCaml Minsky, Madhavapeddy i Hickey vodi vas kroz koncepte jezika OCaml i pomaže vam istražiti alate i tehnike koji OCaml čine učinkovitim i praktičnim alatom.
 • Korištenje, razumijevanje i raskrinkavanje jezika OCaml Didier Remy sastavljen je iz bilješki s tečaja. Mnoge vježbe s različitim razinama težine su također uključene.

Sažetak

OCaml je izvrstan jezik opće namjene za ljude koji samo žele obaviti posao. No, unatoč svojoj moći, ima prilično jednostavnu sintaksu. Sa ovdje predstavljenim resursima trebali biste krenuti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me