Xaraya Uvod, resursi i alternative

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.

Xaraya je okvir web aplikacija i sustav za upravljanje sadržajem napisan na PHP-u. Potpuno je otvoreni izvor, licenciran pod GNU General Public License, verzija 2. Iako se temelji na neobjavljenoj grani PostNuke-a, baza kodova sada je potpuno drugačija.

Ima snažan skup značajki koje se fokusiraju na razdvajanje sadržaja i dizajna kako bi se omogućila veća fleksibilnost. Kao takav, Xaraya se može koristiti i kao okvir i kao sustav za upravljanje sadržajem koji omogućava stvaranje blogova, internetskih zajednica, e-trgovine ili bilo koje druge vrste web lokacija koje želite. Također radi s različitim bazama podataka, kao što su MySQL, PostgreSQL i SQLite.

Povijest

Xaraya je prvi put ugledao svjetlo dana nakon što je 2002. godine odustao od projekta PostNuke. Sedamnaest programera koji su radili na PostNukeu dao je ostavku i zajedno su radili na neobjavljenom kandidatu 0.8. Nakon toga se nekoliko članova iz PostNuke zajednice pridružilo projektu Xaraya, s prvom beta verzijom, Xaraya .900, objavljenom 2003. Prvo stabilno izdanje, Xaraya 1.0 objavljeno je 2005. Još nekoliko izdanja dovelo je do pokretanja Xaraya 1.1 do konačno , u 2006. godini rad na 1.x grani je usporen u korist Xaraya 2.0.

Značajke

Glavne značajke Xaraye uključuju:

 • Robustan API (aplikacijsko programsko sučelje) koji programerima omogućuje pristup i obradu podataka, modula, korisnika i Xarayevih podsustava.
 • Xaraya koristi strogu provjeru podataka na svim ulazima da bi spriječio većinu internetskih napada. To ga čini sigurnijim. Također koristi privilegije različitih razina dodijeljene različitim ulogama korisnika kako bi omogućio ili onemogućio pristup sadržaju i funkcionalnosti.
 • Podaci su organizirani u objekte, a dinamički podaci omogućuju korisnicima izradu prilagođenih ili proširenja objekata definiranih modulima sa svojstvima.
 • Xaraya se fokusira na snažno odvajanje koda i prezentacije, koristeći BlockLayout kao sustav predložaka koji programerima omogućuje stvaranje tema koje kontroliraju prezentaciju sadržaja.
 • Zahvaljujući svom višejezičnom sustavu, Xaraya se može prevesti – tekst i neki podaci mogu se lokalizirati. Trenutno Xaraya uključuje podršku za više od 20 jezika.
 • Xaraya se može instalirati na web nakon što se prenese na vaš poslužitelj.

Trenutni status

Najnovije izdanje Xaraya je 2.4.0. Zainteresirani programeri mogu pridonijeti jezgri Xaraya na GitHubu. Iako je status projekta naveden kao aktivan na početnoj stranici, čini se da se projekt usporio od kasnog vremena.

Xaraya alternative

PHP okviri poput Xaraya koriste se za izradu web stranica i web aplikacija svih veličina, od malih statičnih web stranica do složenih poslovnih sustava za upravljanje sadržajem. Popularni su jer nude dobro organiziran kôd za višekratnu upotrebu koji se lako održava i povećava. S obzirom na trenutno stanje stvari s Xarayom, evo nekih od najboljih PHP okvira i CMS-ova koje treba uzeti u obzir:

 • Laravel: jedan od najpopularnijih okvira PHP-a, Laravel je stvoren da bude jednostavan, lak za učenje i podržava brzi razvoj aplikacija. Sa bogatim setom značajki i vlastitim mehanizmom za obradu naziva „Blade“ lako i brzo možete razviti čak i velike projekte.
 • Symfony: prvi put objavljen 2005. godine kao PHP okvir otvorenog koda pod licencom MIT, Symfony ovlašćuje neke od najvećih projekata otvorenog koda poput Drupal, phpBB, Piwik i mnogih drugih. Sadrži veliki skup komponenata za višekratnu uporabu i živu i aktivnu zajednicu.
 • Phalcon: jedan od najbržih PHP okvira, izgrađen kao PHP proširenje napisano u C. Nudi većinu modernih značajki poput usmjeravanja, kontrolera, predložaka pregleda, jezika upita i još mnogo toga..
 • Yii: jedan od najstarijih PHP okvira. Postalo je popularnije izdanjem 2.0 kao go-to rješenje za web aplikacije korporativnih ocjena. Uključuje vrlo moćan alat za stvaranje koda nazvan Gii i posebno sjaji kao CMS.
 • SilverStripe: softver otvorenog koda koji kombinira i okvir i CMS. Koristi objektno-relacijsko mapiranje za izradu prilagođenih baza podataka i HTML alat za izradu predložaka koji se jednostavno koristi.
 • CakePHP: objavljeno pod licencom MIT, PHP okvirom koji čini stvaranje web aplikacija jednostavnijim, bržim i manjim. Dolazi s brojnim sigurnosnim značajkama koje vašu aplikaciju čine ne samo brzom već i sigurnom.

Resursi

Neki resursi su dostupni na Xaraji kako bi vam pomogli da shvatite što okvir može ponuditi.

Internetski resursi

Sljedeći popis resursa pokriva službenu dokumentaciju, instalaciju i upotrebu okvira u okviru slučaja.

 • Xaraya početna stranica: službena početna stranica za Xaraya, s vezama na službenu dokumentaciju i vodič za instalaciju.
 • Xarmaica: službena web stranica zajednice koja uključuje forume na kojima suradnici i programeri koji rade na Xaraji razgovaraju o budućnosti projekta.
 • Xaraya na SourceForgeu: trenutno izdanje Xaraya može se preuzeti s SourceForgea.
 • Službeni Xaraya vodič za instalaciju i početak rada (PDF): vodič za instalaciju koji detaljno objašnjava kako konfigurirati web mjesto Xaraya zajednice.
 • Intervju – John Cox iz Xaraya: Intervju SitePointa s Johnom Coxom, članom odbora za upravljanje projektima, koji objašnjava mogućnosti i značajke Xaraye.

Video vodiči

Sljedeća serija videozapisa vodit će vas kroz postupak instalacije Xaraya:

 • Vodiči za instalaciju Xaraya.

Krećući se naprijed s Xarajom

Iako se čini da budućnost nije baš svijetla za Xaraya, ponekad malo truda i interesa zajednice može ići dosta. Xaraya nije potpuno napuštena, pa ako se želite uključiti i pomoći razvoju projekta, gornji resursi bi vam trebali pružiti lijepu početnu točku.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za web razvoj:

 • PHP Uvod i resursi: naučite sve o jeziku za koji je Laravel kodiran.
 • Zend Optimizer Hosting: Zend je jedan od najpopularnijih PHP okvira. Ovdje naučite osnove i gdje dobiti hosting.
 • Zikula Uvod i resursi: PHP okvir za stvaranje dinamičnih i održivih web stranica i web aplikacija.

Koji kôd treba naučiti?

Zbunjeni u koji programski jezik treba naučiti kodirati? Pogledajte našu infografiku. Koji kôd treba naučiti? Ne samo da raspravlja o različitim aspektima jezika, već odgovara i na važna pitanja poput: “Koliko ću novca zaraditi za programiranje PHP-a za život?”

Koji kôd treba naučiti?
Koji kôd treba naučiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me